Cautati
Cautati
Toate categoriile
  Meniu Inchide

  Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal - 10ml Terapia

  Pagina actualizata la data de: 28.02.2024
  SKU: 17337662
  Disponibilitate: In stoc
  14,58 Lei
  i h

  Rhinxyl® HA 1mg/ml spray nazal, soluție - Clorhidrat de xilometazolină

  Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră. Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți. Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări. Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4. Dacă după 3 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

  Ce găsiți în acest prospect:

  1. Ce este Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție și pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  3. Cum să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  4. Reacții adverse posibile

  5. Cum se păstrează Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  1. Ce este Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție și pentru ce se utilizează

  Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție aparține unui grup de medicamente pentru tratamentul bolilor nasului, numite simpatomimetice. Acesta conține clorhidrat de xilometazolină, care ajută la constricția vaselor capilare sanguine din nas, reducând astfel congestia mucoasei nazale. Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție conține și acid hialuronic (sub formă de hialuronat de sodiu), care protejează și hidratează mucoasa nazală.

  Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție se utilizează pentru reducerea congestiei mucoasei nazale cauzate de inflamația mucoasei nazale (rinită) sau de inflamația mucoasei sinusale (sinuzită). Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție este recomandat pentru utilizare la adulți și adolescenți cu vârsta de peste 12 ani.

  2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  Nu utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție:

  - dacă sunteți alergic la xilometazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);;

  - dacă aveți inflamație uscată a mucoasei nazale (rinită sicca);

  - dacă ați suferit o intervenție neurochirurgicală (chirurgie transfenoidală a glandei pituitare sau orice altă intervenție neurochirurgicală care presupune expunerea meningelor);

  - dacă aveți presiune crescută în interiorul ochiului, mai ales glaucom cu unghi îngust;

  - la copii cu vârsta sub 12 ani.

  Atenționări și precauții: inainte să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

  - dacă sunteți tratat cu inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO) (de exemplu, tranilcipromină și moclobemidă, care se utilizează pentru tratamentul depresiei) sau ați utilizat IMAO în decursul ultimelor 2 săptămâni, antidepresive triciclice sau tetraciclice sau alte medicamente care pot crește tensiunea arterială;

  - dacă utilizați medicamente din grupul beta-blocantelor sau alfa-blocantelor (utilizate în mod frecvent pentru scăderea tensiunii arterială sau în tratamentul hipertrofiei (măririi) benigne a prostatei);

  - dacă aveți o boală cardiovasculară severă (de exemplu, boală cardiacă coronariană, tensiune arterială mare);

  - dacă aveți o boală de inimă (de exemplu, sindrom de interval QT prelungit);

  - dacă aveți o tumoare suprarenală (feocromocitom);

  - dacă aveți prostata mărită;

  - dacă aveți porfirie (o tulburare metabolică care afectează pielea și/sau sistemul nervos central);

  - dacă aveți o tulburare metabolică (de exemplu, hiperactivitatea glandei tiroide, diabet).

  Utilizarea Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție pe termen lung poate duce la umflarea cronică a mucoasei nazale și, în cele din urmă, la atrofierea (subțierea) mucoasei nazale. Pentru a preveni această reacție, perioada de tratament trebuie menținută cât mai scurtă posibil (vezi pct. 3). Trebuie să se evite utilizarea pe termen lung și supradozajul, mai ales la copii. Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră, în ceea ce privește durata tratamentului la copii.

  Dacă credeți că aveți o infecție bacteriană a nasului și a sinusurilor, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră căci o astfel de infecție trebuie tratată în mod corespunzător.

  Copii: Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani.

  Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție împreună cu alte medicamente: spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Utilizarea concomitentă de Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție cu inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO; de exemplu, tranilcipromină, moclobemidă) sau în decurs de 2 săptămâni după administrarea de IMAO, antidepresive triciclice sau tetraciclice, ori alte medicamente care pot crește tensiunea arterială (de exemplu, doxapram, ergotamină, oxitocină), poate cauza creșterea tensiunii arteriale ca urmare a efectului acestor medicamente asupra inimii și vaselor de sânge. Prin urmare, utilizarea concomitentă cu aceste medicamente trebuie evitată. Acest medicament nu trebuie utilizat concomitent cu medicamente care scad tensiunea arterială (de exemplu, metildopa), din cauza efectului vasopresor al xilometazolinei (adică efectul de creștere a tensiunii arteriale). De asemenea, pot apărea interacțiuni complexe în cazul utilizării împreună cu medicamente alfa- și beta-blocante, cauzând tensiune arterială mică sau tensiune arterială mare și bătăi rapide ale inimii (tahicardie) sau bătăi lente ale inimii (bradicardie).

  Sarcina, alăptarea și fertilitatea: dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Nu există date adecvate privind utilizarea clorhidratului de xilometazolină la femeile gravide. De aceea, Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul alăptării, întrucât nu se cunoaște dacă clorhidratul de xilometazolină se excretă în laptele uman.

  Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: nu se preconizează reducerea capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje dacă medicamentul este utilizat conform instrucțiunilor.

  3. Cum să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

  • Adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani: 1 pulverizare de Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție în fiecare nară, până la de 3 ori pe zi. Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat pentru mai mult de 5 zile, cu excepția situațiilor în care este prescris altfel de către medic. Utilizarea poate fi repetată dacă tratamentul a fost întrerupt timp de câteva zile.

  • Utilizarea la copii: Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani trebuie să utilizeze RHINXYL HA 0,5mg/ml spray nazal, soluție.

  Mod de administrare: suflați-vă nasul înainte de utilizarea acestui medicament. Scoateți capacul de protecție, tineți flaconul între degetul arătător și degetul mijlociu, sprijinind partea de jos cu degetul mare. Pentru a pulveriza, apăsați pompa în jos. Înainte de prima aplicare, este necesară pulverizarea în aer de câteva ori (5 ori) pentru a obține o doză uniformă. Dacă medicamentul nu se utilizează timp de câteva zile, trebuie să se pulverizeze în aer, ca probă, cel puțin o dată pentru a obține o doză uniformă. Introduceți vârful pompei dozatoare în nară. Apăsați pompa o singură dată și, în același timp, respirați pe nas cât timp închideți ușor cealaltă nară cu degetul arătător al celeilalte mâini. Eliberați pompa și scoateți-o din nară. Repetați acest proces în cealaltă nară.

  După aplicarea atentă, ștergeți vârful pompei dozatoare cu un șervețel de hârtie curat și uscat și puneți la loc capacul de protecție. 

  Dacă utilizați mai mult Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție decât trebuie: dacă dumneavoastră (sau altcineva) ați luat o supradoză din acest medicament, adresați-vă imediat unui medic, care va începe tratamentul necesar. Pot apărea următoarele simptome de supradozaj:

  - pupile dilatate sau micșorate;

  - greață și vărsături;

  - paloare, colorarea în albastru a pielii și buzelor;

  - creștere a temperaturii corpului, transpirații sau o scădere a temperaturii corpului;

  - tulburări cardiovasculare, de exemplu, o tulburare a ritmului cardiac precum bătăi prea lente, prea rapide sau neregulate ale inimii, creștere sau scădere a tensiunii arteriale, colaps circulator, stop cardiac;

  - tulburări pulmonare (edem pulmonar, oprire a respirației (apnee);

  - letargie, somnolență și comă;

  - anxietate, surescitare, halucinații, spasme musculare și crize convulsive (convulsii).

  Dacă uitați să utilizați Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție: nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată, ci continuați utilizarea medicamentului conform instrucțiunilor. Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. Reacții adverse posibile

  Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Opriți imediat utilizarea Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție și solicitați asistență medicală dacă aveți oricare dintre următoarele simptome (acestea pot fi semnele unei reacții alergice): dificultăți la respirație sau la înghițire sau umflare a feței, buzelor, limbii ori gâtului; mâncărime severă la nivelul pielii, însoțită de erupție roșiatică pe piele sau papule.

  Au fost înregistrate următoarele reacții adverse:

  Frecvente: durere de cap, simptome temporare și ușoare de iritație, precum senzație de usturime sau uscăciune a mucoasei nazale și/sau gâtului, strănut.

  Mai puțin frecvente: reacții alergice (erupție pe piele, mâncărime, umflare a pielii și mucoaselor), senzație de nas „înfundat” (după terminarea efectului medicamentului), sângerare din nas.

  Rare: amețeală, percepere a bătăilor inimii (palpitații), frecvență crescută a bătăilor inimii, creștere a tensiunii arteriale, tulburări de vedere trecătoare, greață.

  Foarte rare: nervozitate, stare de neliniște, dificultăți la adormire, insomnie, somnolență/moleșeală (în special la copii), halucinații sau convulsii (în special la copii), bătăi neregulate ale inimii, oprire a respirației (apnee) la copiii mici sau nou-născuți.

  Raportarea reacțiilor adverse: dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti, e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

  5. Cum se păstrează Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție

  Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Medicamentul nu necesită condiții speciale de păstrare. Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului este de 6 luni. Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  Ce conține Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție: substanța activă este clorhidrat de xilometazolină. 1ml de Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție conține clorhidrat de xilometazolină 1mg. O pulverizare (140µl) conține clorhidrat de xilometazolină 0,140mg. Excipienții sunt: apă de mare purificată, dihidrogenofosfat de potasiu, hialuronat de sodiu, apă purificată.

  Cum arată Rhinxyl HA 1mg/ml spray nazal, soluție și conținutul ambalajului: soluție sterilă limpede, incoloră. Nu conține conservanți.

  Prezentare: flacon x 10ml.

  0.0 0
  Scrie propria ta recenzie Inchide
  *
  *
  • Rău
  • Excelent