Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide
    Inapoi la toate articolele

    O piele sanatoasa

    O piele sanatoasa

    Indiferent ca vorbim despre bronzarea sub razele soarelui, sub lampile unui solar sau folosind o crema autobronzanta, fiecare metoda de colorare a pielii prezinta avantaje si dezavantaje, insa trebuie sa tinem cont, cu adevarat, mai putin de latura estetica a acestei probleme si mai mult de sanatate. Astfel, desi o zi petrecuta pe plaja nu se compara cu cele cateva minute dintr-un studio de bronzare si bronzul obtinut sub actiunea razelor soarelui nu poate fi la fel cu cel provenit dintr-un tub de crema, cancerul de piele este provocat de radiatiile solare si nu de parabenii dintr-o crema autobronzanta.

    Ne-am obisnuit sa citim cu atentie etichetele alimentelor si sa refuzam cumpararea acelora care contin E-uri, coloranti alimentari si alte chimicale menite a le imbunatati gustul. Insa, neglijam efectul asupra sanatatii noastre al celui mai puternic carcinogen din lume: radiatiile ultraviolete.

    Este adevarat ca zece minute la solar sunt echilaventul unei zile de plaja, insa tot atat de concentrata este si cantitatea de radiatii la care ne supunem pielea, o concentratie a radiatiilor de 15 ori mai mare decat cele emise de soare. O alternativa mai sanatoasa de „caramelizare” a pielii ar fi cremele autobronzante, insa efectul este de scurta durata, produsul trebuie (re)aplicat cu grija si prezinta riscul de a ne bronza inestetic, cu pete.

    SOLARUL

    Avantaje: Solarul amelioreaza si chiar trateaza anumite afectiuni ale pielii, precum psoriazis, eczema, vitiligo, ac­nee, insa expunerea UV trebuie sa aiba loc sub supravegherea unui medic, la anumite lungimi de unda, o cantitate calculata de radiatie livrata, activitate desfasurata in unitati medicale. Solarul produce o bronzare uniforma si durabila a pielii, insa riscurile pe care le implica aceasta metoda de colorare a pielii nu ar trebui neglijate.

    Dezavantaje: Cancerul de piele este printre cele mai frecvente forme de cancer si aproape 90% dintre cazuri sunt legate direct de expunerea la ra­diatiile ultraviolete. Frecventat foarte des, solarul este un inamic al sistemului imunitar. Expunerea la ultravioletele ce provin din surse artificiale poate duce la aparitia cancerelor cutanate, in special melanoma.

    RAZELE SOARELUI

    Avantaje: Sub actiunea razelor soarelui, pielea secreta vitamina D, insa avem nevoie de doar 10 minute pe zi petre­cute la soare, nu de 10 ore de plaja. Me­dicii recomanda utilizarea bronzatului la soare, in locul solarului, razele solare avand anumite beneficii pe care solarul nu le are si anume ameliorarea starilor depresive, accelerarea productiei de vi­tamina D, vitamina implicata in metabo­lismul calciului, in rezistenta osoasa, dar care are influente si asupra rinichiului, cresterea nivelului de beta endorfine, responsabile pentru starea de bine. Soarele este dusman pentru multe mi­croorganisme, prevenind astfel multiple infectii. In trecut terapia prin expunere la soare era chiar folosita in tratamentul anti-TBC.

    Dezavantaje: O expunere exagerata la soare, mai ales in perioada zilei in care nivelul radiatiilor este maxim, interva­lul 11.00-17.00, oboseste foarte mult organismul, sistemul cardiovascular isi secatuieste depozitele energetice. Inso­latia si arsurile pielii, extrem de grave in unele cazuri, pot pune chiar viata in pericol. Astfel, prin comparatie, cel mai mic rau ar fi imbatranirea prematura a pielii, aparitia petelor solare, a ridurilor, uscarea pielii, durerile de cap. Expu­nerea prelungita la soare poate duce la deshidratare, ceea ce afecteaza di­gestia, sistemul cardiovascular, rinichii, favorizeaza infectiile urinare, produce dureri de cap, scade imunitatea si rezis­tenta organismului, iar in cazuri severe poate duce la deces.

    CREMELE AUTOBRONZANTE

    Avantaje: Alegeti cosmeticele bron­zante care folosesc ca substanta activa dihidroxiacetona (DHA), pentru ca DHA coloreaza stratul exterior al epidermei, numit stratum corneum, in care se ga­sesc in special celule moarte, ketatini­zate, pielea nu are de suferit in urma utilizarii unor astfel de produse. Nu sunt daunatoare pentru sanatate.

    Dezavantaje: Cremele trebuie aplicate cu grija, dupa o exfoliere prealabila a pielii, pentru ca in caz contrar bronzarea se face cu pete. Unele dintre cremele autobronzante au un miros neplacut. Bronzul astfel obtinut are viata scurta, de la cateva dusuri si pana la o sapta­mana, dupa care trebuie reaplicata cre­ma autobronzanta. Pot pata hainele, insa partea buna este ca petele de pe haine dispar la spalat.

    Comentarii
    Adauga un comentariu Inchide