Cautati
Cautati
Toate categoriile
  Meniu Inchide

  Asaprin Acid acetilsalicilic 500 mg - 20 comprimate

  Pagina actualizata la data de: 20.07.2024
  SKU: 12763535
  Disponibilitate: In stoc
  3,40 Lei
  i h

  Proprietăți: analgezic și antipiretic in dureri de intensitate ușoară sau moderată, cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare și periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree; febră.

  Indicații terapeutice:
  • Ca analgezic și antipiretic: dureri de intensitate ușoară sau moderată, cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare și periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree; febră.
  • Ca antiinflamator: tratamentul fenomenelor inflamatorii în reumatismul articular acut; ameliorarea inflamației articulare în poliartrita reumatoidă.

  Compoziție: un comprimat conține acid acetilsalicilic 500mg, excipienti q.s.
  Grupa farmacoterapeutică: analgezice și antipiretice, derivați de acid acetilsalicilic.

  Mod de administrare: comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate suficientă de apă, de preferință după mese.
  Adulți - pentru efectul analgezic și antipiretic se administrează 500mg acid acetilsalicilic (un comprimat ASAprin 500mg), repetând în funcție de necesitați la intervale de 4 ore.
  Pentru efectul antiinflamator se administrează 3-4g acid acetilsalicilic (6-8 comprimate ASAprin 500mg) pe zi, în administrare fracționată, la intervale de 6 ore.
  Copii sub 12 ani - administrarea pentru efectele analgezice și antipiretice din cadrul afecțiunilor virale se face la indicația medicului și sub strictă lui supraveghere.
  Copii peste 12 ani - pentru efectul analgezic și antipiretic se administrează câte 250mg acid acetilsalicilic (1/2 comprimat ASAprin 500mg), repetând în funcție de necesitați la intervale de 4-8 ore.
  Pentru efectul antiinflamator în reumatismul poliarticular acut se administrează 85-100mg acid acetilsalicilic/kg și zi (fără a depăși 3g pe zi), fracționat, la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 zile; în continuare se administrează 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 zile.

  Contraindicații:
  - hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienții medicamentului;
  - ulcer gastric sau duodenal activ; diateză hemoragică;
  - antecedente de astm bronșic indus de administrarea salicilaților sau a substanțelor cu acțiune similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene;
  - ultimul trimestru de sarcină;
  - insuficiență hepatică gravă; insuficientă renală gravă;
  - insuficiență cardiacă necompensată.

  Precauții: in cazul tratamentului prelungit este necesar controlul funcțiilor hepatice și renale.

  Interacțiuni: asocierea următoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilic impune prudența sau este contraindicată:
  - alte antiinflamatoare nesteroidiene - risc de ulcerații și hemoragii digestive;
  - glucocorticoizi - risc de ulcerații și hemoragii digestive;
  - anticoagulante orale, heparine, ticlopidina și alte antiagregante plachetare, streptokinaza și alte trombolitice, pentoxifilină; deoarece crește riscul hemoragic este necesară prudentă și controlul parametrilor de coagulare și a timpului de sângerare;
  - metotrexat: asocierea este contraindicată absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat 15mg/ săptămână, respectiv < 15mg/săptămână), deoarece este favorizată toxicitatea hematologică a metotrexatului (prin mecanism farmacocinetic);
  - inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei - risc de insuficiență renală acută;
  - interferon alfa: acidul acetilsalicilic poate inhiba acțiunea interferonului;
  - litiu - crește concentrația plasmatică a acestuia, risc toxic;
  - diuretice - acidul acetilsalicilic poate să scadă eficacitatea diureticelor;
  - uricozurice (de exemplu probenecid), datorită scăderii efectului uricozuric (competiție pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă utilizarea altui analgezic;
  - antidiabetice orale: crește efectul antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului și controlul mai frecvent al glicemiei.

  Atenționări speciale: administrarea acidului acetilsalicilic în scop analgezic și antipiretic nu este recomandabilă la copii cu gripă, viroze respiratorii sau varicela, datorită riscului de complicații infecțioase și sindrom Reye.
  Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenta în următoarele situații clinice:
  - pacienți cu teren alergic; în caz de astm bronșic și alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergică, polipi nazali, reacții alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicală;
  - episoade de ulcer gastro-duodenal activ în antecedente; afecțiuni cu risc hemoragic, meno-, metroragii;
  - insuficiență renală sau hepatică - risc de creștere a toxicității prin acumulare;
  - dispozitive intrauterine;
  - deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază.
  Acidul acetilsalicilic în doze mari scade eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacienții cu gută.

  Sarcina și alăptarea: acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator.
  Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidențiat efecte teratogene și fetotoxice în condițiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experiența este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari. Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară și renală la fat, închiderea prematură a canalului arterial, întârzierea și prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) și creșterea frecvenței accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).
  În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicația medicului după analiza raportului beneficiu matern/risc fetal; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150mg pe zi. În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepția utilizării punctuale pentru anumite indicații cardiologice și obstetricale foarte limitate).
  Deoarece acidul acetilsalicilic se excretă în laptele matern, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată, sau alăptarea se întrerupe, în funcție de raportul risc terapeutic/beneficiu potențial la sugar.

  Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: acid acetilsalicilic nu influențează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

  Prezentare: cutie x 20 comprimate.

  0.0 0
  Scrie propria ta recenzie Inchide
  *
  *
  • Rău
  • Excelent