Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide
    Inapoi la toate articolele

    Alergia la ambrozie

    Alergia la ambrozie

    Alergia la ambrozie este o reacție exacerbată a organismului apărută în urmă inhalării polenului plantei denumită ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), o plantă răspândită în multe locuri din România.

    În sezonul cald, polenul extrem de fin poate fi inhalat și poate provoca reacții alergice de diferite intensități. Acestea se pot declanșa în momentul în care petreci mult timp în natură, însă plantă se răspândește și în zonele urbane. De aceea, multe persoane se pot confruntă cu alergie la ambrozie.

     

    Ce este ambrozia?

    Plantele de ambrozie sunt buruieni ce cresc sălbatice aproape peste tot, pe terenurile virane, în special în zonele suburbane și rurale. Majoritatea plantelor de ambrozie sunt anuale, ceea ce înseamnă că trăiesc doar un an. Ele încep să apară primăvară și înfloresc la mijlocul lunii iulie. Temperaturile calde, umiditatea redusă și condițiile de vânt creează mediul ideal pentru că plantele de ambrozie să elibereze polen.

     

    Simptomele alergiei la ambrozie:

    Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale altor alergii respiratorii și pot diferi că intensitate. Cele mai frecvente simptome sunt secrețiile nazale abundente și nasul înfundat, strănutul, senzația de mâncărime la nivelul ochilor și nasului, tendința de a lăcrima, dar și dureri de cap sau oboseală. În contextul unor temperaturi mai ridicate, a unei calități mai scăzute a aerului sau a contactului cu diferiți factori iritanți de natură respiratorie, simptomele pot deveni mai deranjante.

     

    Măsuri de prevenire a alergiei:

    • Evitați deschiderea ferestrelor  în intervalul 10:00 - 15:00 .
    • Folosiți chiar și în această perioadă un aparat de aer condiționat cu filtru HEPA.
    • Folosiți aspirator cu filtru HEPA pentru curățenia în casă
    • Schimbați hainele frecvent după plimbarea afară
    • Nu uscați hainele afară

     

    Tratament:

    Momentan nu există un tratament standard pentru alergia la ambrozie. Farmacistii Beneva vă pun la dispoziție remedii naturiste cât și medicamente OTC pentru combaterea simptomelor alergice. Cu toate acestea trebuie consultat și sfatul unui medic specialist. Așadar, indiferent de intensitatea simptomelor cu care vă confrunți, mergeți imediat la medic pentru a vă testa.

    Pentru sfaturi și remedii vă așteptăm și în farmaciile Beneva din București și din țară.

     

     

     

     

    Farmacist Cristina State