Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide

    Septanazal pentru copii 0.5mg/50mg/ml - 10ml KRKA

    Pagina actualizata la data de: 29.03.2024
    SKU: 7508746
    Disponibilitate: In stoc
    13,10 Lei
    i h

    Septanazal® pentru copii 0,5mg/50mg/ml spray nazal, soluţie - clorhidrat de xilometazolină/dexpantenol

    Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4. Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

    Ce găsiţi în acest prospect:

    1. Ce este Septanazal pentru copii şi pentru ce se utilizează

    2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Septanazal pentru copii

    3. Cum să utilizaţi Septanazal pentru copii

    4. Reacţii adverse posibile

    5. Cum se păstrează Septanazal pentru copii

    6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

    1. Ce este Septanazal pentru copii şi pentru ce se utilizează

    Septanazal pentru copii spray nazal conţine substanțele active clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol. Clorhidratul de xilometazolină contractă rapid vasele de sânge din mucoasa nazală şi reduce congestia acesteia, precum şi secreţia de mucus. În acest fel, dispare senzaţia de blocaj al nasului. Dexpantenolul este un derivat al acidului pantotenic, o vitamină care permite vindecarea rănilor şi protejează mucoasa nasului. Septanazal pentru copii este utilizat:

    - pentru decongestionarea mucoasei din inflamaţiile nazale (rinite) şi pentru a ajuta la vindecarea leziunilor mucoasei,

    - pentru ameliorarea inflamaţiei non-alergice a mucoasei nazale (din rinita vasomotorie),

    - pentru tratamentul respiraţiei nazale afectate după chirurgia nazală.

    Acest medicament poate fi utilizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 6 ani.

    2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Septanazal pentru copii

    Nu luaţi Septanazal pentru copii:

    - dacă copilul dumneavoastră este alergic la clorhidrat de xilometazolină, dexpantenol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6.);

    - dacă copilul dumneavoastră are o inflamaţie uscată, cu formare de cruste, a mucoasei nazale (rhinitis sicca);

    - dacă copilului dumneavoastră i s-a îndepărtat chirurgical glanda hipofiză sau i s-au efectuat alte intervenţii chirurgicale la care a fost expus meningele (membrana care acoperă creierul).

    Acest medicament nu trebuie administrat la copiii cu vârsta sub 2 ani.

    Atenţionări şi precauţii: inainte să luaţi Septanazal pentru copii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

    - dacă copilul dumneavoastră ia inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) sau alte medicamente care pot creşte tensiunea arterială;

    - dacă copilul dumneavoastră are tensiune mare în interiorul ochiului, în special glaucom cu unghi închis;

    - dacă copilul dumneavoastră are boli cardiovasculare severe (de exemplu boală oronariană, tensiune arterială mare);

    - dacă copilul dumneavoastră are o tumoră a medulosuprarenalei (feocromocitom);

    - dacă copilul dumneavoastră are boli metabolice (de exemplu, activitate crescută a glandei tiroide şi prezintă creştere a transpiraţiei, creştere a temperaturii corpului și a numărului de bătăi ale inimii sau diabet zaharat);

    - dacă copilul dumneavoastră are o boala metabolică numită porfirie;

    - dacă copilul dumneavoastră are prostată mărită.

    Utilizarea în rinita cronică se poate face numai sub supraveghere medicală din cauza pericolului de atrofie a mucoasei nazale. Utilizarea incorectă sau excesul de spray poate determina reacţii adverse sistemice, în special la copii (vezi pct. 4). Utilizarea prelungită sau utilizarea unor doze mari de medicament poate determina o umflare premanentă şi, posibil, subţierea mucoasei nazale.

    Nu este indicat să administrați acest medicament la copilul dumneavoastră dacă deja foloseşte:

    - orice alte medicamente pentru tratamentul gripei;

    - orice alte medicamente pentru răceală şi tuse care conțin substanţe simpatomimetice (medicamente utilizate pentru tratarea congestiei nazale, cum sunt pseudoefedrină, efedrină, fenilefrină, oximetazolină, xilometazolină, tramazolină, nafazolină, tuaminoheptan).

    Utilizarea concomitentă a acestor medicamente împreună cu Septanazal pentru copii poate crește riscul reacţiilor adverse la nivelul sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central. Evitaţi contactul direct al medicamentului cu ochii.

    Copii: nu utilizaţi doze mai mari decât cele recomandate de către medic. Vă rugăm întrebaţi medicul despre durata tratamentului şi frecvenţa utilizării medicamentului la copii. Septanazal pentru copii este recomandat numai copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 6 ani. Pentru copiii cu vârsta de peste 6 ani, este disponibil Septanazal spray nazal cu doze mai mari de substanţe active. Dacă copilul nu se simte mai bine, sau se simte mai rău după 3 zile de tratament, vă rugăm să vă adresaţi medicului.

    Septanazal pentru copii împreună cu alte medicamente: spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Utilizarea de Septanazal pentru copii în același timp cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale (de exemplu metildopa) trebuie evitată, din cauza efectului potențial al xilometazolinei asupra tensiunii arteriale. Utilizarea Septanazal pentru copii în același timp cu anumite medicamente pentru tratamentul depresiei (inhibitori ai monoaminooxidazei sau antidepresive triciclice), precum şi cu medicamente care cresc tensiunea arterială, poate duce la creşterea tensiunii arteriale. Utilizarea Septanazal pentru copii în același timp cu medicamente pentru tratamentul gripei sau pentru tuse şi răceală care conţin substanţe simpatomimetice (medicamente utilizate pentru tratarea congestiei nazale, cum sunt pseudoefedrină, efedrină, fenilefrină, oximetazolină, xilometazolină, tramazolină, nafazolină, tuaminoheptan) poate crește riscul reacţiilor adverse la nivelul sistemului cardiovascular şi sistemului nervos central. Adresaţi-vă medicului înaintea utilizării Septanazal pentru copii, dacă copilul dumneavoastră utilizează oricare dintre aceste medicamente.

    Septanazal pentru copii împreună cu alimente şi băuturi: puteţi utiliza acest medicament cu sau fără alimente.

    Sarcina, alăptarea şi fertilitatea: dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul sarcinii deoarece nu există date privind siguranţa la gravide. Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul alăptării, deoarece nu se cunoaşte dacă clorhidratul de xilometazolină trece în laptele matern.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: dacă este utilizat conform recomandărilor, nu se aşteaptă ca acest medicament să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

    3. Cum să luaţi Septanazal pentru copii

    Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 6 ani este de 1 puf în fiecare nară, de până la 3 ori pe zi, după necesităţi. Dozele depind de sensibilitatea individuală şi rezultatul clinic.

    Durata tratamentului În general, durata tratamentului cu acest medicament nu trebuie să depășească 7 zile. Cu toate acestea, adresați-vă întotdeauna unui medic cu privire la durata tratamentului la copii. Repetarea utilizării este posibilă numai după o pauză de câteva zile.

    Mod de administrare: inlăturaţi capacul protector. Înainte de prima utilizare sau dacă sprayul nu a mai fost utilizat de mult timp, pompaţi de câteva ori până la apariţia unui nor fin de substanţă. Introduceţi vârful dispozitivului în poziţie cât mai verticală posibil într-o nară şi pompaţi o dată. În timpul procedurii, cereţi copilului să respire pe nas. La nevoie, repetaţi procedura la cealaltă nară. După fiecare utilizare, ştergeţi vârful sprayului cu un şerveţel de hârtie şi puneţi la loc capacul protector.

    Pacienţii cu tensiune mare în interiorul ochiului (glaucom), în special glaucom cu unghi închis, trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza acest medicament.

    Dacă luaţi mai mult Septanazal pentru copii decât trebuie: dacă luaţi mai mult medicament decât trebuie sau aţi înghiţit accidental cantităţi mari din acest medicament, pot apărea următoarele reacţii adverse: contracţie a pupilelor (mioză), dilatare a pupilelor (midriază), febră, transpiraţii, paloare a pielii, colorare albăstruie a buzelor (cianoză), greaţă, convulsii, probleme la nivelul inimii şi vaselor de sânge (creştere a frecvenţei bătăilor inimii, scădere a frecvenţei bătăilor inimii, tulburări ale ritmului inimii, colaps circulator, stop cardiac, creştere a tensiunii arteriale), afecţiuni respiratorii (edem pulmonar, probleme cu respiraţia) şi tulburări psihice. De asemenea, puteţi avea somnolenţă, scădere a temperaturii corpului, reducere a numărului bătăilor inimii şi scădere a tensiunii arteriale, oprire a respiraţiei şi comă. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

    Dacă uitaţi să luaţi Septanazal pentru copii: nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

    4. Reacţii adverse posibile

    Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

    Mai puţin frecvente: reacţii de hipersensibilitate, cum sunt umflare a pielii şi mucoaselor, erupţii trecătoare ale pielii, mâncărimi.

    Rare: palpitaţii (conştientizare a bătăilor inimii), tahicardie (bătăi mai frecvente ale inimii), tensiune arterială mare (hipertensiune arterială).

    Foarte rare:  agitație, tulburări ale somnului, halucinații (în special la copii), oboseală (somnolență, sedare), dureri de cap, tulburari ale ritmului inimii (aritmii), umflare a mucoasei nazale (după întreruperea tratamentului), sângerări nazale, episoade convulsive (convulsii, în special la copii).

    Cu frecvenţă necunoscută:  arsuri şi uscaciune a mucoasei nazale, strănut.

    Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 București, e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

    5. Cum se păstrează Septanazal pentru copii

    Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. Termen de valabilitate după prima deschidere a flaconului: 6 luni. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

    6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

    Ce conţine Septanazal pentru copii: substanţele active sunt clorhidrat de xilometazolină şi dexpantenol. Fiecare ml de spray nazal, soluţie, conţine clorhidrat de xilometazolină 0,5mg şi dexpantenol 50mg. Un puf de 0,1ml spray nazal, soluţie, conţine clorhidrat de xilometazolină 0,05mg şi dexpantenol 5,0mg. Celelalte componente sunt: dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodic dodecahidratat şi apă purificată.

    Cum arată Septanazal pentru copii şi conţinutul ambalajului: sprayul nazal, soluție, este o soluţie limpede, incoloră.

    Prezentare: flacon x 10ml.

    0.0 0
    Scrie propria ta recenzie Inchide
    *
    *
    • Rău
    • Excelent