Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide
    Inapoi la toate articolele

    Provocarile sezonului rece - Care sunt cele mai frecvente afectiuni ce apar odata cu schimbarea temperaturilor?

    Provocarile sezonului rece - Care sunt cele mai frecvente afectiuni ce apar odata cu schimbarea temperaturilor?

                                                                                                               Farmacist Primar Andreea Tilă - Beneva Bd Drumul Taberei nr 126

    Provocarile sezonului rece pentru organismul nostru!

    Sezonul rece aduce o serie de schimbari climatice care afecteaza direct organismul uman. Temperaturile scad brusc, creste umezeala mediului extern, cresc precipitatiile si scade imunitatea organismului, astfel instalandu-se o serie de afectiuni inflamatorii, afectiuni ale cailor ORL (viroze, raceli), probleme respiratorii etc.

    Fiecare individ este unic in felul lui, de aceea, farmacistul in activitatea lui zilnica tine cont de particularitatile fiecarui pacient care ii cere sfatul.

     

    Care sunt cele mai frecvente afectiuni ce apar odata cu schimbarea temperaturilor ?

     

    AFECTIUNILE PIELII:

    Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Ea intra in contact direct cu mediul extern. Frigul si trecerile bruste de la cald la rece deshidrateaza pielea; aceasta devine mai putin elastica, capilarele mici subcutanate se pot sparge si pe piele pot aparea mici fisuri (crapaturi). Sunt intalnite frecvent alergiile la frig, anumite dermatite, deshidratarea grava a pielii cu fisuri si prurit, pacientii cu pielea alba, subtire si cuperozica fiind cei mai afectati in sezonul rece!

    Sfaturi utile:

    • Ar fi bine sa ne schimbam putin rutina zilnica!

    • Cand iesim din casa, sa aplicam pe pielea zonelor expuse (maini, fata, gat, urechi) o crema hidratanta cu unt de shea, avocado, ulei de masline, dexpantenol si vitamina E.

    • Exista o serie de fonduri de ten dermato-cosmetice cu factor de protectie (SPF) ce pot fi aplicate pe fata si gat.

    • Este bine sa reducem timpul petrecut la dus si sa nu folosim in exces detergentii.

    • Cand iesim din casa, sa ne protejam zonele expuse la frig cu imbracaminte adecvata.

    • Pe cale orala putem sa administram capsule cu Seleniu, Zinc, Vitamina E, Vitamina A+D2, Tarosin tablete, Troxevasin capsule sau produse cu extract standardizat de samburi de struguri cu efect venotonic.

     

    AFECTIUNILE PARULUI:

    Parul multora dintre noi are de suferit odata cu instalarea anotimpului rece. Acesta devine mai fragil, mai uscat, se electrizeaza foarte usor, se rupe, nu mai are stralucire si poate sa cada foarte mult.

    Sfaturi utile:

    • Hidratati-va parul cu masti hranitoare sau uleiuri ce au in compozitia lor ulei de masline, ulei de jojoba, ulei de shea, ulei de migdale dulci, ulei de argan, ulei de avocado, ulei de nuca cel putin o data pe saptamana.

    • Evitati spalarea frecventa a parului, coafarea si folosirea excesiva a ondulatorului, a feonului, a placii de indreptat parul.

    • Faceti o pauza de la vopsirea parului.

    • Cand iesiti din casa protejati-va parul cu o esarfa.

    • Pe cale orala pot fi utilizate capsule cu Seleniu, Zinc, Biotina, Metionina, Magneziu, Extract de germeni de grau, Ulei de samburi de struguri.

     

    AFECTIUNILE CAILOR RESPIRATORII:

    In sezonul rece imunitatea organismului scade treptat si creste riscul de a dezvolta afectiuni ale cailor respiratorii superioare cum ar fi: laringite, laringo-traheite, faringite, raceli, viroze, sinuzite, otite, etc. afectiuni ce pot cobori catre caile respiratorii inferioare producand bronsite, bronsiolite, pneumonii.

    Fosele nazale sunt cele mai expuse segmente ale cailor respiratorii, ele avand legatura directa cu aerul rece, cu umiditatea atmosferica, cu virusurile si bacteriile circulante in mediu.

    Ele constituie “prima poarta de intrare a diversilor microbi”, de acolo lucrurile complicandu-se catre sinusuri, bronhii, laringe, faringe, plamani.

    Sfaturi utile:

    • In sezonul rece este necesar sa avem o alimentatie foarte bogata in vitamina C, Seleniu, Zinc, Vitamina A, etc.

    • Putem utiliza suplimente pentru stimularea imunitatii care se gasesc bineinteles in farmacii. Aceste suplimente trebuie sa contina: Vitamina D (colecalciferol), Zinc, Vitamina C 1000mg, Seleniu, Laptisor de matca, Quercitina, Propolis, Echinacea.

    • Este foarte cunoscut efectul benefic al Vitaminei D pentru imunitate dar si contra durerilor artrozice, care este sintetizata sub actiunea razelor solare. Iarna si toamna nu ne expunem prea mult la soare, de aceea avem nevoie de suplimente cu vitamina D. 

    • Doza zilnica recomandata de Vitamina D este urmatoarea:

    Copii: 500 - 1000 U.I./zi

    Adulti: 4000 - 5000 U.I./zi

    ATENTIE! Mare atentie la persoanele cu astm bronsic si insuficienta respiratorie! Sezonul rece ii afecteaza foarte mult prin producerea bronhoconstrictiei. Acestia pot avea crize respiratorii grave, uneori fiind necesara spitalizarea! Aceste persoane trebuie sa evite parasirea domiciliului cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius si sunt prezente ceata, burnita, ploaia.

     

    AFECTIUNI ALE GLANDEI TIROIDE:

    Persoanele care au afectiuni tiroidiene sunt foarte friguroase, se adapteaza foarte greu la frig. Iarna cand temperatura este scazuta iar lipsa soarelui isi spune cuvantul, glanda tiroida are mult de suferit.

    Glanda tiroida este numita si “termostatul organismului” avand un mare rol in reglarea caldurii.

    Persoanele care au hipotiroidism prezinta risc de hipotermie daca sunt expuse la temperaturi foarte scazute.

    In sezonul rece persoanele cu hipotiroidism se confrunta cu: oboseala accentuata, uscaciunea pielii, deteriorara parului si a unghiilor.

     

    ALTE AFECTIUNI:

    Agravarea bolilor cardiovasculare (cardiopatia ischemica, HTA, cresterea frecventei accidentelor vasculare cerebrale).

    Exista pacienti carora li se albesc mainile si fata la expunerea la frig. Aceasta patologie este rara si reflecta o grava ischemie a vaselor de sange produsa de frig.

    Bolile reumatice sunt meteorosensibile, vremea innorata, temperaturile scazute si umiditatea produc exacerbarea durerilor si implicit scaderea mobilitatii articulatiilor.

    Durerile la nivelul cicatricelor post-operatorii se accentueaza la schimbari de temperatura.

    Bolile psihice se agraveaza in sezonul rece, crizele comitiale sunt mai frecvente, iar persoanele cu labilitate psiho-emotionala crescuta reactioneaza la schimbari climatice prin: iritabilitate, anxietate, somnolenta, cefalee, scaderea capacitatii de concentrare.

     

    SFATURILE GENERALE ALE FARMACISTULUI IN SEZONUL RECE:

    ♦ Cresterea imunitatii organismului cu produse specifice pe baza de: Vitamina D, Vitamina C 1000mg, Zinc, Seleniu, Laptisor de matca, Quercitina, Chimen negru, Propolis, Echinaceea.

    ♦ Purtarea hainelor adecvate sezonului rece. Hainele sa fie din materiale naturale: bumbac sau lana. Se recomanda acoperirea extremitatilor: fata, maini, picioare, evitand insa supraincalzirea organismului.

    ♦ Evitarea trecerii in mod brusc de la incaperile supraincalzite la temperaturile scazute din mediul extern.

    ♦ Bolnavii coronarieni sau cei cu probleme respiratorii (astm bronsic si insuficienta respiratorie) trebuie sa evite parasirea domiciliului la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius.

    ♦ Tratamentul faringitelor acute trebuie facut simptomatic (ibuprofen, flurbiprofen, paracetamol, antiseptice locale pentru gat, vitamina C).

     

    NU se recomanda tratamentul cu antibiotic fara a consulta un medic!!!

    Trebuie prevenit abuzul de antibiotice cand nu este cazul si astfel prevenim rezistenta bacteriana!

    La persoanele varstnice cu probleme respiratorii sau cu polipatologii se recomanda efectuarea vaccinului antigripal si vaccinul pneumococic.

    Comentarii
    Adauga un comentariu Inchide