Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide
    Inapoi la toate articolele

    Cum ții în frâu alergiile? Strategii eficiente de prevenire și control

    Cum ții în frâu alergiile? Strategii eficiente de prevenire și control

    Alergiile pot fi un factor extrem de perturbator al rutinei tale de zi cu zi și pot cauza probleme de sănătate mult mai severe, dacă nu sunt gestionate și tratate corect. Este important să le acorzi o atenție sporită și să te informezi cât mai mult despre cauzele, simptomele și metodele de tratament ale acestora.

    Din acest motiv, farmaciștii Beneva îți pun la dispoziție toate informațiile esențiale de care ai nevoie în acest articol. Descoperă soluții eficiente, sfaturi practice și modalități de a gestiona simptomele alergice!

     

    Ce sunt alergiile?

    O alergie apare atunci când organismul tău reacționează exagerat la un alergen sau la un „factor declanșator" care, de obicei, este inofensiv pentru majoritatea oamenilor.

    Alergenii obișnuiți includ:

    - polenul provenit de la flori, arbori și iarbă (febra fânului);

    - acarienii din praf;

    - alimente, precum arahidele, laptele și ouăle;

    - blana animalelor, în special a celor de companie, cum ar fi pisicile și câinii;

    - înțepăturile de insecte, precum cele de albine și viespi;

    - anumite medicamente.

    În momentul în care un alergen pătrunde în organism și este identificat în mod greșit de sistemul imunitar ca fiind o substanță periculoasă, corpul tău produce anticorpi pentru a ataca alergenul. Anticorpii produși (Imunoglobulina E) vor declanșa o cascadă de reacții ale sistemului imunitar, printre care se numără și eliberarea de substanțe chimice cunoscute sub numele de mastocite. Acestea sunt substanțe pe care organismul le folosește în mod normal pentru a distruge microorganismele. Cea mai frecventă dintre acestea este histamina.

    În cantități mici, histamina provoacă mâncărimea și înroșirea zonei locale. În cantități mari, vasele de sânge din apropiere se dilată și zona se umflă cu lichidul acumulat.

    Astfel, simptomele unei reacții alergice vor varia de la o persoană la alta, acestea putându-se manifesta atât foarte ușor, cât și foarte grav.

    Cele mai comune astfel de reacții sunt următoarele:

    - umflarea buzelor, a feței sau a ochilor;

    - strănutul;

    - curgerea nasului;

    - ochi roșii, apoși și prezența mâncărimilor în această zonă;

    - respirație șuierătoare sau tuse persistentă;

    - probleme de respirație;

    - umflarea limbii și strângerea gâtului;

    - dureri de cap;

    - erupții cutanate;

    - dureri abdominale;

    - vărsături.

    Este important de știut că anumite persoane pot suferi o reacție alergică severă numită anafilaxie (șoc anafilactic), care necesită medicamentație imediată pentru salvarea vieții. Tocmai din acest motiv, este recomandat să te adresezi unui medic specialist pentru depistarea posibilelor alergii și diminuarea sau chiar eliminarea simptomelor acestora.

     

    De ce este important să controlezi alergiile?

    Alergiile netratate corespunzător pot avea un impact neplăcut atât asupra rutinei tale de zi cu zi, cât și a sănătății organismului. Prin luarea măsurilor necesare în cazul acestor probleme, te vei bucura de:

    Ameliorarea simptomelor - prin gestionarea eficientă a alergiilor, poți experimenta o îmbunătățire a simptomelor inconfortabile și îți poți crește calitatea generală a vieții;

    Prevenirea complicațiilor - alergiile netratate sau necontrolate pot duce la complicații. De exemplu, rinita alergică, dacă este lăsată netratată, poate contribui la dezvoltarea infecțiilor sinusale, a infecțiilor urechii sau chiar a astmului. Prin gestionarea alergiilor, aceste potențiale complicații pot fi minimizate sau evitate;

    Productivitate și o stare generală mai bună - simptomele alergiilor pot interfera cu activitățile zilnice. Prin controlul eficient al acestora, îți vei spori productivitatea, concentrarea și bunăstarea generală;

    Prevenirea reacțiilor severe - așa cum am mai spus, unele persoane pot avea reacții alergice severe, cunoscute sub numele de anafilaxie, care pot pune în pericol viața. Prin gestionarea corectă a alergiilor și evitarea alergenilor care declanșează astfel de reacții, riscul de a suferi un răspuns alergic sever poate fi redus;

    Sănătate pe termen lung - alergiile cronice sau necontrolate pot avea un impact negativ asupra sănătății pe termen lung. Inflamația alergică, dacă nu este tratată, poate duce la probleme cronice ale sinusurilor, probleme respiratorii și alte complicații. Astfel, prin controlul alergiilor, poți contribui la menținerea unei sănătăți mai bune pe termen lung.

     

    Cum previi alergiile?

    Prevenirea reacțiilor alergice depinde foarte mult de tipul de alergie cu care te confrunți. Uite câteva sfaturi pentru a evita sau gestiona mai bine astfel de episoade:

     

    ♦  Evită alergenii

    Acest lucru este foarte important, dar nu întotdeauna ușor. Unii alergeni sunt mai ușor de evitat decât alții. Atunci când nu poți evita complet factorul declanșator, încearcă totuși să reduci cât de mult posibil contactul cu acesta.

     

    Curăță regulat filtrele de aer condiționat

    Filtrele din sistemul de aer condiționat joacă un rol vital în captarea diferitelor particule în suspensie, inclusiv a alergenilor precum praful, polenul, părul de animale de companie, sporii de mucegai și alți iritanți. Menține filtrele curate pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea aerului care circulă în casă sau în spațiul tău de lucru.

     

    Ia medicamentele constant și corect, așa cum ți-au fost prescrise

    Acestea sunt esențiale pentru gestionarea simptomelor tale și este important să continui să le iei chiar și când nu ești expus la alergen. Medicamentația va avea rezultate mult mai bune dacă o iei în mod regulat și continuu.

    Consultă lista cu produse recomandate de farmaciștii Beneva și începe tratamentul alergiilor fără întârziere!

     

    Asigură-te că ai mereu cu tine autoinjectorul cu epinefrină

    În cazul în care te confrunți cu riscul anafilactic, asigură-te că ai mereu la tine autoinjectorul cu epinefrină. Acesta este singurul tratament care te poate ajuta în cazul unei reacții alergice severe.

    De asemenea, nu uita să pui unul și în trusa ta de vacanță!

     

    Ține un jurnal

    Urmărește ce faci, ce mănânci, când apar simptomele și ce pare să te ajute. Acest lucru te poate ajuta pe tine și pe medicul tău să găsiți exact ceea ce cauzează sau agravează simptomele.

     

    Ia vitamine și suplimente naturale care ajută în combaterea alergiilor

    Aceste suplimente pot ajuta la ameliorarea simptomelor și prevenirea episoadelor acute alergice. Verifică lista produselor naturale pentru alergii din portofoliul Beneva și achiziționează cel mai potrivit remediu pentru simptomele tale!

     

    Documentează-te foarte bine despre ce trebuie să faci în timpul unei reacții alergice

    Este important să știi ce este de făcut în cazul unei astfel de reacții, mai ales dacă vorbim de una severă. Adresează-te întotdeauna medicului tău dacă ai întrebări despre alergia cu care te confrunți sau ai nevoie de sfaturi în ceea ce privește metodele de prevenție.

     

    Cum poți controla alergiile?

    Anumite persoane refuză să ia medicamente pentru alergii deoarece cred că simptomele lor nu sunt grave. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate dureroase, cum ar fi infecțiile sinusurilor sau ale urechii. Nu îți asuma acest risc!

    Există multe medicamente sigure cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor de alergie, la care poți să apelezi.

    Iată o scurtă listă a acestora:

    Corticosteroizii nazali. Aceștia reduc inflamația care cauzează înfundarea, curgerea și mâncărimile nazale;

    Antihistaminicele. Acestea blochează histamina, un factor declanșator al umflăturilor alergice. Ele pot calma strănutul, mâncărimile, curgerea nasului și urticaria;

    Stabilizatorii de mastocite. Aceștia împiedică organismul să elibereze histamină, iar acest lucru poate ajuta în cazul mâncărimilor și lăcrimării ochilor sau al mâncărimilor și curgerii nasului;

    Decongestionantele. Acestea reduc senzația de înfundare prin micșorarea membranelor umflate din nas;

    Cremele sau unguentele cu corticosteroizi. Acestea ameliorează mâncărimea și opresc răspândirea erupțiilor cutanate;

    Corticosteroizii pe cale orală. Aceștia pot fi prescriși pentru a reduce umflăturile și a opri reacțiile alergice severe;

    Epinefrina. Aceasta se prezintă sub formă de dispozitiv pre-măsurat și autoinjectabil. Este cel mai important medicament care trebuie administrat în timpul unei anafilaxii (reacție alergică severă) care pune viața în pericol.

     

    Când este cazul să soliciți ajutor specializat?

    Dacă simți că te îmbolnăvești mereu și te confrunți cu tuse sau congestie la nivelul capului, ar trebui să consulți un alergolog. Adesea, simptomele astmului sau ale alergiilor se dezvoltă treptat, în timp.

    Cu ajutorul unui alergolog, aceste simptome pot fi, de obicei, prevenite sau controlate, cu o îmbunătățire majoră a calității vieții tale. Controlul eficient al astmului și al alergiilor necesită planificare, îndemânare și răbdare. Alergologul, cu pregătirea sa specializată, poate dezvolta un plan de tratament pentru starea ta individuală. Scopul va fi acela de a-ți permite să duci o viață cât mai normală și fără simptome.

    O vizită la alergolog ar putea include:

    - testarea alergiilor: de obicei, alergologul va efectua teste pentru a determina ce alergeni sunt implicați;

    - educație pentru prevenire: cea mai eficientă abordare pentru tratarea astmului sau a alergiilor este evitarea factorilor care declanșează afecțiunea în primul rând. Chiar și atunci când nu este posibil să eviți complet alergenii, un alergolog te poate ajuta să reduci expunerea la alergeni;

    - rețete de medicamente: sunt disponibile o serie de medicamente noi și eficiente pentru a trata atât astmul, cât și alergiile;

    - imunoterapie: aceasta poate fi administrată sub formă de injecții antialergice sau de tablete sublinguale;

    - injecțiile pentru alergii: acestea conțin o parte sau toți alergenii care provoacă problemele unui pacient și au ca scop diminuarea reacțiilor alergice.

     

    De asemenea, este recomandat să te adresezi medicul specialist și dacă:

    ♦ Alergiile tale îți provoacă simptome precum infecții cronice ale sinusurilor, congestie nazală sau dificultăți de respirație;

    ♦ Te confrunți cu febra fânului sau cu alte simptome de alergie mai multe luni pe an;

    ♦ Antihistaminicele și medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu îți controlează simptomele de alergie sau creează efecte secundare inacceptabile, cum ar fi somnolența;

    ♦ Astmul sau alergiile tale interferează cu capacitatea de a-ți desfășura activitățile de zi cu zi;

    ♦ Te confrunți cu semne de avertizare ale unui astm grav;

    ♦ Îți lipsește frecvent respirația sau simți o senzație de apăsare în piept;

    ♦ Ai fost diagnosticat anterior cu astm și ai crize frecvente, chiar dacă iei medicamente pentru această boală.

     

    Concluzii

    Așadar, deși alergiile nu pot fi vindecate complet, există o multitudine de medicamente disponibile fără prescripție medicală și cu prescripție, care pot oferi o ameliorare a simptomelor și care îți pot crește calitatea vieții. Tot ce trebuie să faci este să te consulți cu un medic specialist și să te asiguri că iei tratamentul oferit cu regularitate.

     

    Întrebări și răspunsuri frecvente

    Q: Cum pot să aflu la ce substanțe sunt alergic?

    Pentru a afla la ce substanțe ești alergic este recomandat să consulți un alergolog, care va efectua teste cutanate sau teste de sânge pentru a identifica alergenii specifici.

     

    Q: Ce sunt antihistaminicele?

    Antihistaminicele sunt medicamente utilizate pentru a trata simptomele alergice. Acestea acționează prin blocarea receptorilor histaminici, substanțe chimice eliberate în organism în timpul unei reacții alergice.

     

     

    Surse Articol:

    Allison Ramsey, A.R, Syed Shahzad Mustafa, S.S.M (11.04.2022). Allergy: Symptoms and Treatment. Disponibil pe https://www.webmd.com/allergies/guide/allergy-symptoms-types

    Mayo Clinic, M.C. Allergies. Disponibil pe https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

    Cleveland Clinic, C.C. Allergies. Disponibil pe https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergies

    Comentarii
    Adauga un comentariu Inchide