Cautati
Cautati
Toate categoriile
    Meniu Inchide
    Inapoi la toate articolele

    Ce este intoleranta alimentara

    Ce este intoleranta alimentara

    Intoleranța alimentară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consu­mării anumitor substanțe din alimente.

    Tulburările pe care alimentele le produc asupra organis­mului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor). Ele pot apărea și după 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorată faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic.

    Datorită intoleranței alimentare pot apărea simptome sau diferite boli. Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului.

    Stările patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor pe care le provoacă sunt multe și științific demonstrate. Printre ele amintim:

    • Tulburări gastrice (colita, gastrita, ulcer etc.);

    • Manifestări dermatologice (eczema, psoriazis, acnee, dermatite etc.);

    • Tulburări de metabolism (diabet etc.);

    • Alergii (rinita alergică, astm etc.);

    • Dureri de cap;

    • Dureri musculare și osoase;

    • Stres și surmenaj;

    • Atacuri de panică;

    Intoleranțele alimentare nu sunt periculoase, dar pot să producă simptome destul de neplăcute, ca cele de mai sus, care se pot manifesta la câteva ore sau zile după consumarea alimentelor sau băuturilor în cauză. Cea mai frecventă intoleranță este legată de laptele de vacă. Acesta conține lactoză. Pentru procesarea lactozei (zaharul din lapte) este necesară prezența lactazei, o enzimă produsă de mucoasa intestinului subțire. Fără această enzimă, organismul nu poate să descompună zaharul din lapte, pentru ca apoi să fie absorbit în sânge. Gravitatea simptomelor depinde de cât de mare este deficitul de enzime și de cantitatea de alimente-problemă consumate.

    Ce poți să faci?

    În primul rând, trebuie să identifici substan­țele care îți fac rău. Evită pentru o perioadă alimentele sau băuturile suspecte și vezi dacă simptomele dispar. Dacă atunci când reiei consumul lor problemele reapar, e foarte posibil să fie vorba despre o intoleranță. Stabilește și care este cantitatea de alimente sensibile pe care o tolerezi. Poate că nu trebuie să elimini cu totul anumite sortimente de hrană, ci doar să limitezi consumul lor.

    Comentarii
    Adauga un comentariu Inchide